Geld Tip: Bouw een noodfonds op

#1
1 van de 1 Vorige Volgende
Bouw een noodfonds op

Waarschijnlijk herken je het wel. Er komt een onverwachtse uitgaven, net wanneer je geen geld meer op de spaarrekening hebt staan.
Om dit niet nogmaals te laten gebeuren is het verstandig een buffer aan te houden voor onverwachtse uitgaven.
Dit noem ik een noodfonds.

Hoe hoog moet het noodfonds zijn?

De hoogte van het noodfonds hangt van je financiële situatie af. Hierbij is je inkomen minder belangrijk, maar zijn je uitgaven de bepalende factor. Een goede vuistregel is minimaal 3 en maximaal 6 keer je maandelijkse uitgaven.

Over het algemeen zou dit voldoende zijn om onverwachtse uitgaven op te kunnen vangen. Voor gebeurtenissen die vele hogere uitgaven met zich meebrengen, maar bijna nooit voorkomen, kun je beter een verzekering afsluiten. Denk hierbij aan het afbranden van je huis of zware medische kosten.

Naast de 3 tot 6 maanden vuistregel, zijn voor gebeurtenissen met veel onzekerheid een (tijdelijk) extra buffer wenselijk. Denk hierbij aan het verlies van een baan, een baby op komst, een rechtszaak, een oorlog of een natuurramp.

Uiteindelijk bepaal je zelf de exacte hoogte van het noodfonds, maar belangrijk is om het noodfonds dan ook op te bouwen.

Hoe bouw je het noodfonds op?

Sparen, niet lenen. Het idee van het noodfonds is om je naar een betere financiële situatie te brengen. Het geld lenen helpt hier niet bij. Het beste is om het geld bij elkaar te sparen. Dit kan in het begin overweldigend zijn, maar begin eerst met budgetteren en probeer zo snel mogelijk een klein buffertje op te bouwen.

Hierbij is het belangrijk om doelen voor jezelf te stellen. Denk hierbij aan binnen een maand €100 te sparen en binnen drie maanden €1.000 en binnen een jaar een volledige noodfonds. Ik ga nog een apart artikel schrijven over budgetteren. Daarin kun je lezen, hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Waar bewaar je het noodfonds?

Je kunt natuurlijk geld in een envelop of een kluis bewaren. Maar het geld moet wel toegankelijk zijn voor als er nood is. De beste plek is een aparte bankrekening, waar je niet aankomt.

Oftewel een aparte spaarrekening waarvan het geld direct opneembaar is en dus geen geblokkeerde spaarrekening. Ook een beleggingsrekening is hiervoor niet geschikt, gezien je dan het risico loopt je beleggingen met verlies te moeten verkopen.

Wanneer gebruik je het noodfonds?

Heel kort door de bocht, enkel bij nood. Oftewel niet als je een nieuwe tv wilt of op vakantie wilt. Hiervoor kun je sparen.
Een ziekenhuisbezoek, het kapot gaan van de wasmachine, een reis om naar een begrafenis te gaan, zijn wel nood. Wees dus ook niet bang om je noodfonds te gebruiken, als er wel nood is.
Als je beroep hebt gedaan op je noodfonds, probeer deze dan zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Hierover discussiëren?
Bezoek ons forum! En start een nieuw onderwerp/thread.